Behandelmethoden

Klassieke Acupunctuur
Acupunctuur is een behandeling waarbij stimulatie wordt gegeven op specifieke acupunctuurpunten in het lichaam welke tot doel hebben het eigen herstelproces in gang te zetten.

· De naalden veroorzaken prikkels die activeren het zenuwstelsel.

· Die prikkels gaan via zenuwbanen naar het ruggenmerg.

· Via de ruggenmerg worden de prikkels naar de hersenen gestuurd

· In de hersenen worden de prikkels ‘vertaald’ in bepaalde chemische stoffen die op hun beurt als een soort boodschappenjongens in uw lichaam aan het werk gaan. Onder die boodschappen-jongens vallen bv. de zogenaamde endorfinen, dat zijn stoffen die pijn kunnen blokkeren.

Dry Needling

Bij Dry needling wordt een acupunctuurnaald door de huid heen ingebracht op specifieke pijnlijke plaatsen. Deze plaatsen worden triggerpoints genoemd. De triggerpoints liggen in onderliggend spierweefsel. De dry needling heeft als doel het wegnemen van de verhardingen en het verlichten van pijn en andere sensaties.
Deze techniek is een zeer effectieve behandelmethode die in de Chinese Geneeswijze gebruikt wordt voor behandeling van spierpijnen en spiergerelateerde klachten, waarbij lokale verkrampingen in spieren en/of uitstralende sensaties optreden. In het Chinees worden deze punten 'Ashi'-punten genoemd. ‘Ashi’  betekent ‘auw’ in het Chinees.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur bestaat uit het plaatsen van naaldjes op en in het oor.
Op het oor bevinden zich ongeveer 200 acupunctuurpunten.

Deze methode is met name succesvol bij pijnbestrijding, spier- hoofdpijn, klachten van rug, nek en schouder en als ondersteuning bij het afvallen en stoppen met roken.

Moxa

Moxa is een andere naam voor bijvoetkruid (artemisia vulgaris) die bekent is om zijn medicinale werking. Moxa wordt gebruikt om acupunctuurpunten te verwarmen. Dit kan door een beetje van dit kruid op de naald te bevestigen en te laten smeulen of met een moxastick. De warmte van de moxa dringt diep door tot in het acupunctuurpunt en zal daar de energiestroom stimuleren.

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met moxa-therapie om het kindje op een natuurlijke wijze te laten draaien. Deze behandeling is zeer eenvoudig en ook thuis uit te voeren met behulp van de partner.

Guasha

Guasha is een oude Chinese geneeswijze effectief bij moderne Westerse ziektes. Guasha betekent letterlijk ‘schrapen’: het schrappen van ziektes door gestagneerde energie.

Een Guasha behandeling bestaat uit het schrapen van de huid met een gepolijste jadesteen. Gelijktijdig met de energie worden bindweefsel, lymfestroom en bloedstroomloop geactiveerd. Door de diepe werking verstrekt Guasha het immuunsysteem, reguleert de orgaanfuncties, ontstresst en bevordert het ontgiftingsmechanisme. Lokale verzuring van de spieren—vaak de belangrijkste oorzaak van pijn— lost snel op.

Dit stevig schrapen veroorzaakt uitstroming van bloed vanuit oppervlakkige haarvaten die meestal na 4 tot 5 dagen verdwijnen. De kleur varieert van rood naar paars naargelang de stagnatie van de afvalstoffen. Hoewel de vlekken er pijnlijk uitzien, zijn ze het niet. Patiënten voelen gewoonlijk een onmiddellijke verlichting en vooruitgang.

Acupunctuur TCG Venlo - Behandelmethoden

HOME

DE PRAKTIJK

INDICATIES

CONTACT

SANDRA LUIJPERS

NIEUWS

LINKS

Venlo-Blerick:

Medisch Centrum Galenus
Averbodestraat 2
5921 ES Venlo-Blerick