Diagnostiek

De meeste patiŽnten die naar een acupuncturist komen hebben al eerder contact gehad met de huisarts of specialist en weten de westerse naam voor hun aandoening. Een diagnose stellen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is op andere principes gebaseerd dan we westers gewend zijn.

Observatie

Meteen als de patiŽnt bij een acupuncturist binnenstapt, begint de observatie. Hoe ziet de patiŽnt eruit, is men gezet of juist mager? Hoe is de kleur van de huid? Glanst het haar of juist niet? Is men snel of langzaam in het praten of bewegen? Op deze manier is te bepalen of de persoon meer Yin of Yang in zich heeft. Alleen al door te kijken wordt belangrijke informatie verzameld.

Vraaggesprek

Tijdens het vraaggesprek kunt u o.a. vragen verwachten over uw eetlust, de stoelgang, uw slaappatroon. Bij vrouwen is de menstruatiecyclus een belangrijke factor in de energie huishouding, ook hier zullen vragen over gesteld worden. De normale levensfunctie is voor de TCG erg belangrijk.

De polsdiagnose

Voor de acupuncturist is het voelen van de pols een van de belangrijkste manieren om tot een juiste diagnose te komen. Op beide polsen wordt op drie verschillende plaatsen de pols gevoeld. Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte en snelheid van de pols te voelen, is het mogelijk om meer te weten te komen over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de organen.

De tongdiagnose

Bepaalde zones op de tong geven informatie over de organen. Is er sprake van beslag op de tong? Wat is de kleur hiervan? Waar zit het voornamelijk? Is de tong gaaf of heeft deze cracks (scheurtjes).
De vorm en de kleur zijn eveneens van belang.

HOME

DE PRAKTIJK

INDICATIES

CONTACT

SANDRA LUIJPERS

NIEUWS

LINKS

Acupunctuur TCG Venlo - Diagnostiek

Venlo-Blerick:

Medisch Centrum Galenus
Averbodestraat 2
5921 ES Venlo-Blerick