Incontinentie

Klachten van de urinewegen zijn weliswaar hinderlijk, maar over het algemeen toch onschuldig. De bekendste klachten zijn blaasontsteking en ongewild urineverlies (incontinentie). Beide zijn verstoringen van de ‘waterhuishouding’ van het lichaam, die tal van oorzaken kunnen hebben en waarvoor dan een specifieke behandeling is vereist.

Bij ongewild urineverlies is er óf sprake van urineverlies zonder aandrang óf juist een niet-beheersbare aandrang tot plassen. De eerste vorm ontstaat bijvoorbeeld bij hoesten, rennen of lachen. Deze inspannings- of stressincontinentie treedt vaak op bij vrouwen na een zwangerschap of bij het bereiken van een hogere leeftijd. Aandrangs- of overloopincontinentie wordt bij mannen meestal veroorzaakt door een prostaatvergroting, bij mannen en vrouwen door een blaasontsteking, dementie of een beroerte.

Acupunctuur voor overactieve blaas (OAB)

Meer dan een miljoen Nederlanders kampen met zo’n onwillige blaas. Als men een overactieve blaas heeft, dan is de spierlaag in de blaas zo gevoelig dat deze al samentrekt bij de minste of geringste hoeveelheid urine erin. Gevolg: er ontstaat een onweerstaanbare drang om te gaan plassen. Als men dan ook nog verzwakte bekkenbodemspieren hebt of een verzwakte blaassluitspier, kun je ook nog eens last krijgen van incontinentie.

Bij sommige mensen is er een aanwijsbare oorzaak voor die verhoogde prikkelbaarheid van de blaaswandspier. Bijvoorbeeld bij mensen met multiple sclerose, Alzheimer, Parkinson, een dwarslaesie of mensen die een beroerte hadden. Echter, bij een aanzienlijk deel van de mensen met een overactieve blaas kunnen we geen oorzaak van het probleem vinden. Ook is de behandeling vaak een probleem. Medicijnen werken vaak niet en hebben soms nare bijwerkingen.

In mijn praktijk wordt bij blaasklachten PTNS toegepast. PTNS is de afkorting van Posterior Tibial Nerve Stimulation en is een niet-medicamenteuze behandeling bij een overactieve blaas.

Deze therapie is afkomstig uit de Traditionele Chinese Geneeskunde en is in de laatste jaren in West-Europa verder verfijnd. Hierbij wordt het een acupunctuurpunt boven de enkel gestimuleerd. Het is een eenvoudige en pijnloze behandeling; alleen het inbrengen van de naaldjes wordt licht gevoeld. De stroom op de naaldjes is pijnloos en mild: men ervaart een zeer zachte trilling.

Het effect van deze behandeling bij een overactieve blaas is veel minder of geen urineverlies, normale aandrang, langer en zonder moeite de plas op kunnen houden. Weer kunnen winkelen zonder de vraag: “waar is een toilet?”.

Vooraf wordt bekeken of deze vorm van behandelen voor u geschikt is. Zo nodig wordt u eerst naar uw huisarts verwezen.
De kosten worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering en gaan niet ten koste van uw eigen risico. Een verwijzing van uw huisarts heeft u niet nodig.

Acupunctuur TCG Venlo - Stoppen met roken

HOME

DE PRAKTIJK

INDICATIES

CONTACT

SANDRA LUIJPERS

NIEUWS

LINKS

Venlo-Blerick:

Medisch Centrum Galenus
Averbodestraat 2
5921 ES Venlo-Blerick