Hielspoor/Peesplaatklachten

Plantaire fasciitis of peesplaatontsteking is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn en treedt op bij allerlei sportieve en actieve mensen. Echter gewoon wandelen of langdurig staan op een hard oppervlak kunnen ook leiden tot dezelfde symptomen. Plantaire fasciitis is een ontsteking of irritatie van de plantar fascia, het bindweefsel die de voetboog ondersteunt. Sommige orthopedische teksten suggereren de mogelijkheid van microtrauma in de fascia op of in de buurt van de aanhechting aan het hiel. Vijftig procent van de patiŽnten kunnen ook een hielspoor hebben.

Overgewicht wordt gezien in maar liefst 40 procent van de mannelijke en 90 procent van de vrouwelijke patiŽnten met plantaire fasciitis. Hoewel peesklachten meestal het gevolgd zijn van een langdurige overmatige belasting, deze kunnen ook als acute blessure ontstaan tijdens activiteiten die vragen erge inspanning van de benen en de voeten.

Symptomen van peesplaatontsteking

De patiŽnten geven aan pijn onder aan de voet te hebben. Stijfheid is aanwezig en de pijn kan zelf verder langs de voet boog tot aan de tenen voelbaar zijn. Deze aandoening heeft een voorspelbare verergering van pijn en stijfheid in de ochtenduren bij het nemen van de eerste stappen of als men opsta na langdurig zitten of liggen. De symptomen verlichten vaak na een aantal stappen en als de peesplaat een beetje gerekt wordt. Het is ook niet ongewoon te horen dat de klachten minder erg zijn overdag maar dat ze verergeren aan het einde van de dag.

Verreweg is plantaire fasciitis de meest waarschijnlijke diagnose van hielpijn, vooral als de voorspelbare patronen van verergering van de pijn, zoals hierboven beschreven, aanwezig zijn. Er zijn echter andere mogelijke oorzaken van hielpijn met dezelfde symptomen als plantaire fasciitis. Het gaat hierbij om achillespees tendinitis, bursitis van de achillespees en beenvlies hematoom. Ook de† "fat pad syndroom" kan de oorzaak van de pijn zijn. Dit is een beschadiging van de vetkussentjes die de schokken tijdens het lopen opvangen. ĎHet voelt alsof je op je botten loopí. Dit wordt vaak gezien bij vrouwen en ouderen.

Acupunctuurbehandeling

De acupunctuurbehandeling richt zich op de stagnatie die men voelt op het niveau van de pezen, ligamenten en het bot op te heffen. Voor de lokale behandeling wordt naar een specifieke punt gezocht door middel van palpatie van de hiel. Electrische stimulatie van de naald of moxa kunnen effectief werken en de genezing bevorderen.

Talrijke andere secundaire punten in de benen of elders in het lichaam kunnen worden overwogen om de fysiologische processen van de pezen, spieren en boten en de herstel daarvan te bevorderen.

Het is aanbevolen om twee keer per week gedurende drie weken te behandelen en vervolgens opnieuw te evalueren. Bij de meeste ongecompliceerde gevallen ziet men verbetering binnen zes behandelingen. In chronische gevallen, zullen de behandelingen voorgezet moeten worden ten minste eenmaal per week.

Acupunctuur TCG Venlo - Hielspoor/Peesplaatklachten

HOME

DE PRAKTIJK

INDICATIES

CONTACT

SANDRA LUIJPERS

NIEUWS

LINKS

Venlo-Blerick:

Medisch Centrum Galenus
Averbodestraat 2
5921 ES Venlo-Blerick