Darmklachten

Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens ‘functionele darmklachten’.
Dit zijn darmklachten die het leven behoorlijk kunnen ontregelen, maar waarvoor geen medische oorzaak bekend is. Acupunctuur blijkt in de meeste gevallen een goed antwoord te hebben op deze vervelende aandoening.

Overgevoelige zenuwen ontregelen spijsvertering

De nuttige bestanddelen uit ons eten worden via de maag en de twaalfvingerige darm opgenomen door de dunne darm. Het half vloeibare deel dat overblijft gaat naar de dikke darm. Deze haalt water en zouten uit de onverteerbare resten en produceert de ontlasting. In de dikke darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren.

Symptomen van een prikkelbare darm

Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor eten, voor stress, emoties of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastisch colon, in de volksmond ‘spastische darm’ genoemd. Ook een opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm. Soms treedt verminderde eetlust op, dan weer zijn er periodes met een behoefte aan veel eten. Buik borrelingen en winderigheid zijn ook typisch voor het prikkelbaar darmsyndroom (PDS / IBS).
De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Jammer genoeg zijn hiervoor geen algemene regels aan te geven.

Het bijhouden van een voedingsdagboekje blijkt een handig hulpmiddel om te onderzoeken op welke gerechten men meer of minder heftig reageert.

Helpt acupunctuur bij darmklachten?

Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt te zijn om te worden behandeld met acupunctuur maar ook patiënten met Collitis Ulcerosa of de ziekte van Chron hebben vaak baat bij behandelingen middels acupunctuur.

Acupunctuur leidt op zichzelf al tot een reductie van klachten maar kan ook worden gecombineerd met een voedingsadvies, gebruik van probiotica, een vezel rijk dieet, massage of bewegingstherapie. Voor patiënten die hun voedings- en bewegingspatroon en hun levensstijl al behoorlijk in balans hebben gebracht, kan acupunctuur de aangewezen therapie zijn om de klachten nu eens definitief aan te pakken. Bij een prikkelbare darm is vaak sprake van een plaatselijke stagnering van energie. Tijdens de behandeling proberen wij deze verstoring op te heffen en de doorstroming van energie te bevorderen. Hierdoor wordt het genezingsproces vaak al snel op gang gebracht.

 

Acupunctuur TCG Venlo - Darmklachten

HOME

DE PRAKTIJK

INDICATIES

CONTACT

SANDRA LUIJPERS

NIEUWS

LINKS

Venlo-Blerick:

Medisch Centrum Galenus
Averbodestraat 2
5921 ES Venlo-Blerick