Fibromyalgie

Vermoeidheid als ziektebeeld komt steeds vaker voor. Als er voor deze vermoeidheid geen duidelijk oorzaak is en als de dagelijkse activiteiten erdoor afnemen, kan er sprake zijn van een chronisch vermoeidheidssyndroom. Een hieraan gerelateerd ziektebeeld is fibromyalgie (FM) of weke delen reuma. Letterlijk betekent fibromyalgie Ďpijn in bindweefsel en spierení.

1 ŗ 2% van de bevolking lijdt aan fibromyalgie. Het komt vooral voor bij vrouwen en openbaart zich meestal tussen het 25e en 40e levensjaar.

Met MRI-scans is een verband aangetoond tussen fibromyalgie en intensivering van de activiteit in die gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de pijnervaring. Bij dezelfde pijnprikkels blijkt deze activiteit bij fibromyalgiepatiŽnten groter dan bij gezonde testpersonen.

Symptomen van fibromyalgie

- Een diffuse pijn in de omgeving van de gewrichten, met name op de aanhechtingsplaatsen van de spieren aan de pezen;

- Stijfheid, met name Ďs ochtends en na lange periodes staan, zitten of liggen in dezelfde houding;

- Vermoeidheid;

- Klachten nemen toe bij overbelasting, vocht, kou en spanningen;

- Slaapproblemen;

- Tenderpoints: nauwkeurig omschreven anatomische plaatsen, die bij fibromyalgiepatiŽnten drukpijngevoelig zijn. Door met de vinger op deze plaatsen met een redelijke kracht te drukken, levert dat een pijnsensatie en pijnreactie op bij de patiŽnt. Veel van deze punten corresponderen met aanhechtingen van spierpezen. Bij gezonde personen zijn deze punten eveneens gevoelig, maar ze worden niet als pijnpunt ervaren;

Tenderpoints

Het meest typerende bij fibromyalgie zijn de pijnpunten (tenderpoints).
Dit zijn specifieke pijnpunten in de nek, schouders, lendenstreek en heupen. Fibromyalgie wordt vastgesteld als bij minstens elf van de achttien tenderpoints pijn wordt ervaren. De pijnpunten moeten altijd worden vergeleken met vaste controlepunten. Tenderpoints komen aan twee zijden van het lichaam voor en doen in het geval van fibromyalgie ook aan beide zijden pijn.

Helpt acupunctuur bij darmklachten?

Volgens de WHO is inmiddels wetenschappelijk en onweerlegbaar bewezen dat acupunctuur een vergelijkbaar of zelfs beter resultaat geeft dan de meeste pijnstillers. Zo geeft acupunctuur bij 55 tot 85% van de patiŽnten verlichting bij chronische pijn, en helpt een zware pijnstiller als morfine bij gemiddeld 70% van de patiŽnten.

Bij fibromyalgiepatiŽnten kan er sprake zijn van een bepaald energietekort en een verminderde orgaanfunctie, waardoor stagnatie van energie optreedt en spiersystemen minder goed doorvoed raken. Daarom worden drukgevoelige plekken beÔnvloed. Door pijnlijke lichaamsdelen aan te prikken met een acupunctuurnaald, ontspant het weefsel gemakkelijker en neemt de pijn vaak al een paar uur na de behandeling af. Er wordt ook gewerkt aan een betere doorbloeding van het onderliggend weefsel waardoor het herstellend vermogen wordt vergroot. Dit geeft bovendien een pijndempend en ontspannend effect. Naast een lokale behandeling op de pijnplaatsen, heeft een deel van de behandeling tot doel om de stagnatie in de energiedoorstroming op te heffen en hiermee het algehele energieniveau te verhogen. Hoe fitter de patiŽnt, hoe minder klachten.

Het voordeel van acupunctuur boven de behandeling van pijnklachten met medicijnen is, dat het een veilige behandelmethode is, zonder schadelijke gevolgen of bijwerkingen. Daarbij komt dat er geen risico van gewenning of verslaving is. Tevens ervaren veel patiŽnten een verbetering van het algeheel welzijn. Acupunctuur is daarom bij uitstek geschikt om chronische klachten ook bij fybromyalgie te behandelen. Dagelijkse klachten kunnen aanzienlijk verlicht worden door pijnbestrijdende, ontstekingsremmende, bloedvatverwijdende en spierspanningverlagende acupunctuurpunten aan te prikken.

Het therapeutisch effect van behandeling van fibromyalgie met acupunctuur is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Acupunctuur TCG Venlo - Fibromyalgie

HOME

DE PRAKTIJK

INDICATIES

CONTACT

SANDRA LUIJPERS

NIEUWS

LINKS

criteria voor fibromyalgie negen gepaarde tender points (1990 American College of Rheumatology criteria for fibromyalgia).

Venlo-Blerick:

Medisch Centrum Galenus
Averbodestraat 2
5921 ES Venlo-Blerick