Hoofdpijnen

Hoofdpijn is een vaak voorkomende klacht die zelf het dagelijkse functioneren van iemand kan verstoren. Hoofdpijn uit zich in pijn aan het voorhoofd, achter de ogen, boven in het hoofd, aan de zijkant of aan de schedelrand. De hoofdpijn kan altijd op dezelfde plaats optreden, of zich van de ene plek naar de andere verplaatsen. Ook de soort pijn is bij iedereen verschillend. Sommige mensen klagen over een licht zeurende pijn in het hoofd, andere hebben het gevoel dat hun schedel uit elkaar barst. Hoofdpijn kan acuut opkomen of zich langzaam kenbaar maken. Er zijn dus veel soorten hoofdpijn. De meest voorkomende vormen zijn spanningshoofdpijn en migraine.

Verkoudheid, griep, koorts of PMS tijdens de menstruatie kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Er zijn ook hoofdpijnen die een oogheelkundig oorzaak hebben. Klachten als oor- of neusholteontsteking, een kaakholteontsteking of verhoogde bloeddruk gaan immers vaak met hoofdpijn gepaard.

Het uitsluiten van ‘medische’ oorzaak is erg belangrijk. Vooral als de hoofdpijn opeens erger is geworden of bij een progressieve verergering samengaan met slapenloosheid, verwarring, evenwicht problemen, koorts, progressieve zichtstoornissen, hoofdpijn die niet verbetert met de reguliere behandelingen, hoge bloeddruk, hoofdpijn na inspanning en hoofdpijnen die voor het eerst optreden na de 50ste levensjaar of een neurologische probleem.

Ik zal u vragen of u al met uw klachten bij uw huisarts, uw tandarts of een specialist bent geweest. Van belang is ook of er sprake is van hoofdpijn als gevolg van een ongeval of een ernstige aandoening. U begrijpt dat dit belangrijke informatie vooraf is om tot een succesvolle behandeling te komen.

Spierspanningshoofdpijn

Bij spierspanningshoofdpijn zijn de spieren van de schouders, de nek en de kaak gespannen. Het bloed en de energie die de schedel voeden worden hierdoor plaatselijk geblokkeerd. Het gevolg is het ervaren van hoofdpijn.
Dit is vaak een dagelijkse zeurende pijn die een paar dagen tot enkele weken kan aanhouden. De pijn kan naar voren stralen, kan drukkend zijn en kan samengaan met slapenloosheid, gespannenheid en duidelijkheid. Het kan het gevolg zijn van mentale druk, vermoeidheid of geestelijke overspannenheid. De pijn verergert niet na inspanning of sport.

Migraine

Bij migraine treedt meestal een eenzijdige, ernstige bonkende en/of kloppende hoofdpijn op die enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden. Aanvallen wisselen met perioden van rust. Een aanval van migraine leidt vaak tot fotofobie, visueel aura en misselijkheid; soms tot overgeven toe. De pijn neemt toe bij inspanning; bijvoorbeeld traplopen.

Stress, somberheid, vermoeidheid, overactiviteit, hormonale schommelingen tijdens de menstruatie of veranderingen in de luchtdruk zoals een onweersbui kunnen een migraine aanval triggeren of verergeren.

Helpt acupunctuur mij van mijn hoofdpijn af?

In veel gevallen kan de acupunctuur de hoofdpijn effectief bestrijden. Zeker omdat bij acupunctuur gekeken wordt naar het totale functioneren van het lichaam als mogelijke oorzaak van de klacht. Gemiddeld zijn er vijf tot zes behandelingen nodig om te kunnen beoordelen of de behandeling in uw geval effectief is. Sommige mensen verlaten de praktijk al volledig klachtenvrij na vier behandelingen. Anderen hebben meer behandelingen nodig voor effect.

De meeste mensen die lijden aan hoofdpijn kunnen doormiddel van leefstijlaanpassingen de klachten verlichten:
- Genoeg slaapuren
- Goed en op tijd eten
- Beweging en sport
- Ontspanningstechnieken na het werk
- Corrigeren van de werkhouding
- De juiste brillen dragen, als nodig

 

Acupunctuur TCG Venlo - Hoofdpijnen

HOME

DE PRAKTIJK

INDICATIES

CONTACT

SANDRA LUIJPERS

NIEUWS

LINKS

criteria voor fibromyalgie negen gepaarde tender points (1990 American College of Rheumatology criteria for fibromyalgia).criteria voor fibromyalgie negen gepaarde tender points (1990 American College of Rheumatology criteria for fibromyalgia).criteria voor fibromyalgie negen gepaarde tender points (1990 American College of Rheumatology criteria for fibromyalgia).

Venlo-Blerick:

Medisch Centrum Galenus
Averbodestraat 2
5921 ES Venlo-Blerick