Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er veel vrouwen die zich gelukkig, goed en energiek voelen. Echter, de zwangerschap kan ook een moeilijke tijd zijn waarin de aanstaande moeder last kan hebben van de bekende zwangerschapskwaaltjes.
Niet alleen hormonale en mechanische veranderingen bepalen hoe de lichamelijke veranderingen beleefd worden maar ook de psychische gesteldheid.

Kan acupunctuur helpen?

De Traditionele Chinese Geneeswijze heeft een lange geschiedenis in het begeleiden van vrouwen tijdens de zwangerschap om gezonde babys
en geboorten zonder complicaties te bevorderen. De adviezen voor zwangeren die hieruit voortkomen, betreffen het aanpassen van de levensstijl met betrekking tot lichamelijke activiteit, dieetvoorschriften en het genieten van een rustige gemoedstoestand. Het bevorderen van deze optimale conditie tijdens de zwangerschap en de voorbereiding op een goede bevalling wordt bij Praktijk voor Acupunctuur TCG Venlo voortgezet.

Pijnklachten

De meest voorkomende pijnklachten bij zwangere vrouwen zijn bekkenpijn en/of lage rugpijn. Men spreekt van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn wanneer er pijn is ter hoogte van de bekkengewrichten en de klachten zijn begonnen tijdens de zwangerschap of binnen de drie weken na de bevalling, zonder dat er een andere pathologie vastgesteld wordt: er is geen hernia, tumor, bot gebroken, spier gescheurd, band uitgerekt, zenuw bekneld, trauma en er zijn geen gynaecologische of urologische complicaties.

De pijn kan al vroeg tijdens de zwangerschap beginnen (eerste trimester). Gemiddeld heeft 22% van deze vrouwen tijdens de zwangerschap pijn, zowel aan de voorkant van het bekken (op en rondom het schaambeen en/of in de liezen) als aan de achterkant (SI-gewricht en heiligbeen).

Acupunctuurbehandelingen tijdens de zwangerschap bieden een ideale gelegenheid om ervoor te zorgen dat de Qi (energie) en het Bloed, de Emoties en de Organen allemaal in harmonie zijn.

Deze behandelmethode voorkomt bovendien het gebruik van pijnstillers door zwangeren.

Stuitliggingen

Vlak voor de bevalling horen babys met het hoofdje naar beneden te liggen. Bij 96% van de babys is dit ook zo. Maar een klein aantal ligt dwars of in een omgekeerde houding. Dit laatste wordt ook wel stuitligging genoemd.
Wanneer babys tussen week 33 en 35 van de zwangerschap nog in stuit liggen, kan acupunctuur vaak de baby nog doen draaien. De meest gebruikte methode in dit geval is moxa-therapie. Deze methode is zeer eenvoudig en kan thuis uitgevoerd worden met behulp van de partner. Het vergroot de kans dat het kindje draait tot 75%.

Misselijkheid

Misselijkheid is n van de tekenen waarmee, vr de tijd van de zwangerschapstest, kon worden vastgesteld dat iemand in verwachting was. Daaruit blijkt al, dat zwangerschapsmisselijkheid in zekere zin bij zwangerschap hoort. Echter bij sommige vrouwen is het zo heftig dat ze nauwelijks eten binnen kunnen houden. De dagelijkse bezigheden worden dan behoorlijk benvloedt.

Door middel van acupunctuur is zwangerschapsmisselijkheid uitstekend te verminderen. Doorgaans merk je na n of twee behandelingen al duidelijk verschil.

Geen bijwerkingen

Een groot voordeel van acupunctuur is dat er geen nare bijwerkingen zijn, wat bij de pijnstillende medicatie helaas wel het geval is. Acupunctuur kan ook in combinatie met medicatie worden ingezet.

Acupunctuur TCG Venlo - Zwangerschapskalchten en postnatale klachten

HOME

DE PRAKTIJK

INDICATIES

CONTACT

SANDRA LUIJPERS

NIEUWS

LINKS

Venlo-Blerick:

Medisch Centrum Galenus
Averbodestraat 2
5921 ES Venlo-Blerick